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      선형계획법을 이용한 한국 성인의 최적 식품섭취패턴 설계 (Ⅰ) = 2010 ~ 2014년 국민건강영양조사 자료 분석

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      국문 초록 (Abstract)

      본 연구는 선형계획법을 이용하여 현재의 식품섭취패턴에서 크게 벗어나지 않으면서 영양섭취기준을 충족하는 한국 성인의 최적 식품섭취패턴을 설계하였고, 주요 결과는 다음과 같다. 식...

      본 연구는 선형계획법을 이용하여 현재의 식품섭취패턴에서 크게 벗어나지 않으면서 영양섭취기준을 충족하는 한국 성인의 최적 식품섭취패턴을 설계하였고, 주요 결과는 다음과 같다. 식품품목별 실제섭취량과 최적섭취량을 비교하였을 때 실제섭취량보다 최적섭취량이 높게 나타나 영양섭취기준을 충족하기 위해서 현재보다 섭취량을 더 늘릴 필요가 있는 식품품목으로 모든 집단에서 공통적으로 채소류, 50 ~ 64세 남성을 제외한 집단에서 우유 · 유제품류인 것으로 나타났다. 50 ~ 64세를 제외한 여성에서는 채소류, 우유 · 유제품류 이외에도 과일류도 섭취량을 더 높여야 하는 식품품목으로 나타났다. 모든 남성 집단과 19 ~ 29세를 제외한 여성 집단에서 김치의 최적섭취량이 실제 섭취량보다 낮게 나타나 김치는 덜 섭취해야 하는 식품품목인 것으로 파악되었다. 또한 조미료에 대해서는 모든 집단에서 공통적으로 최적섭취량이 0 g으로 산출되었다. 이에 선형계획법을 이용해서 설계한 최적 식품섭취패턴에서 조미료의 최적섭취량이 실생활에서 실현 불가능한 0 g으로 산출되었기 때문에 설계한 최적 식품섭취패턴의 실현성을 높이기 위해서는 나트륨의 목표섭취량을 실제섭취량이 고려된 보다 현실적인 기준으로 재설정할 필요가 있다.

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      다국어 초록 (Multilingual Abstract)

      Purpose: The aim of this study was to design optimized food intake patterns that meet the nutritional recommendations with minimal changes from the current food intake patterns among Korean adults using linear programming. Methods: Data of a one day 2...

      Purpose: The aim of this study was to design optimized food intake patterns that meet the nutritional recommendations with minimal changes from the current food intake patterns among Korean adults using linear programming. Methods: Data of a one day 24-hour dietary recall from the 2010 ~ 2014 Korea National Health and Nutrition Survey were used to quantify the food items that Korean adults usually consumed. These food items were categorized into seven groups and 24 subgroups. The mean intakes and intake distributions of the food groups and the food subgroups were calculated for eight age (19 ~ 29, 30 ~ 49, 50 ~ 64, and over 65 years old) and gender (male and female) groups. A linear programming model was constructed to minimize the difference between the optimized and mean intakes of the food subgroups while meeting the Dietary Reference Intakes for Koreans (KDRIs) for energy and 13 nutrients, and not exceeding the typical quantities of each food subgroup consumed by the respective age and gender groups. Results: The optimized food intake patterns, which were a set of quantities of 24 food subgroups, were obtained mathematically for eight age and gender groups. Overall, major modifications of current diet were required to increase the intake of vegetables and milk/dairy products and decrease the Kimchi intake. The optimized intake of seasonings, including salt, was calculated to be 0 g for all the age and gender groups. Conclusion: The optimized food intake patterns designed using linear programming in this study lack feasibility because they suggest a seasoning consumption of 0 g. Modification of intake goal for sodium is needed to obtain optimized food intake patterns with improved feasibility.

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      목차 (Table of Contents)

      • ABSTRACT
      • 서론
      • 연구방법
      • 결과
      • 고찰
      • ABSTRACT
      • 서론
      • 연구방법
      • 결과
      • 고찰
      • 요약
      • References
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      참고문헌 (Reference)

      1 이지현, "떡상품의 식사대용을 위한 소비자의 인식도 및 이용실태조사" (사)한국조리학회 13 (13): 59-68, 2007

      2 이하연, "권장식사패턴의 수정안 고안 및 적용 - 중학교 2학년 남녀 학생의 식단계획 작성 및 평가 -" 대한지역사회영양학회 19 (19): 274-282, 2014

      3 연소영, "국민건강영양조사 식이섬유 성분표 구축 및 식이섬유 섭취 현황" 대한지역사회영양학회 21 (21): 293-300, 2016

      4 Buttriss JL, "The eatwell guide refreshed" 41 (41): 135-141, 2016

      5 Ministry of Health, Labour and Welfare, "Report of the investigative commission for 'Dietary Reference Intakes for Japanese (2015)" Ministry of Health, Labour and Welfare 2015

      6 Ministry of Health, Labour and Welfare, "Report of the investigative commission about the way of 'healthy meal patterns' for supporting longevity of Japanese" Ministry of Health, Labour and Welfare 2014

      7 Slavin JL, "Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber" 108 (108): 1716-1731, 2008

      8 Soden PM, "Modifying diets to satisfy nutritional requirements using linear programming" 68 (68): 565-572, 1992

      9 Ragsdale C, "Managerial decision modeling" 2011

      10 Briend A, "Linear programming: a mathematical tool for analyzing and optimizing children's diets during the complementary feeding period" 36 (36): 12-22, 2003

      1 이지현, "떡상품의 식사대용을 위한 소비자의 인식도 및 이용실태조사" (사)한국조리학회 13 (13): 59-68, 2007

      2 이하연, "권장식사패턴의 수정안 고안 및 적용 - 중학교 2학년 남녀 학생의 식단계획 작성 및 평가 -" 대한지역사회영양학회 19 (19): 274-282, 2014

      3 연소영, "국민건강영양조사 식이섬유 성분표 구축 및 식이섬유 섭취 현황" 대한지역사회영양학회 21 (21): 293-300, 2016

      4 Buttriss JL, "The eatwell guide refreshed" 41 (41): 135-141, 2016

      5 Ministry of Health, Labour and Welfare, "Report of the investigative commission for 'Dietary Reference Intakes for Japanese (2015)" Ministry of Health, Labour and Welfare 2015

      6 Ministry of Health, Labour and Welfare, "Report of the investigative commission about the way of 'healthy meal patterns' for supporting longevity of Japanese" Ministry of Health, Labour and Welfare 2014

      7 Slavin JL, "Position of the American Dietetic Association: health implications of dietary fiber" 108 (108): 1716-1731, 2008

      8 Soden PM, "Modifying diets to satisfy nutritional requirements using linear programming" 68 (68): 565-572, 1992

      9 Ragsdale C, "Managerial decision modeling" 2011

      10 Briend A, "Linear programming: a mathematical tool for analyzing and optimizing children's diets during the complementary feeding period" 36 (36): 12-22, 2003

      11 World Health Organization, "Linear programming to build food-based dietary guidelines: Romanian food baskets" 2016

      12 Maillot M, "Individual diet modeling translates nutrient recommendations into realistic and individual-specific food choices" 91 (91): 421-430, 2010

      13 World Health Organization, "Guideline: sodium intake for adults and children"

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      16 The Korean Nutrition Society, "Dietary reference intakes for Koreans, 1st revision" 2010

      17 Ministry of Health and Welfare, "Dietary reference intakes for Koreans 2015" Ministry of Health and Welfare 2016

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      19 Marcoe K, "Development of food group composites and nutrient profiles for the MyPyramid Food Guidance System" 38 (38): S93-S107, 2006

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      21 Moon HK, "Analysis of menu patterns from the Korean National Nutrition Survey in 1990" 9 (9): 241-250, 1994

      22 Ministry of Health, Labour and Welfare, "About popularization of 'healthy meal patterns' for supporting longevity of Japanese" Ministry of Health, Labour and Welfare 2015

      23 Hur IY, "A study on the menu patterns of residents in Kangbukgu (II): compared by the sex, age and health risk" 6 (6): 809-818, 2001

      24 Hur IY, "A study on the menu patterns of residents in Kangbukgu (I): whole menu patterns and menu patterns by meal" 6 (6): 686-702, 2001

      25 Maillot M, "A conflict between nutritionally adequate diets and meeting the 2010 dietary guidelines for sodium" 42 (42): 174-179, 2012

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      2023 평가예정 해외DB학술지평가 신청대상 (해외등재 학술지 평가)
      2020-01-01 평가 등재학술지 유지 (해외등재 학술지 평가) KCI등재
      2013-07-24 학술지명변경 한글명 : 한국영양학회지 -> Journal of Nutrition and Health
      외국어명 : The Korean Journal of Nutrition -> Journal of Nutrition and Health
      KCI등재
      2010-01-01 평가 등재학술지 유지 (등재유지) KCI등재
      2008-01-01 평가 등재학술지 유지 (등재유지) KCI등재
      2006-01-01 평가 등재학술지 유지 (등재유지) KCI등재
      2001-01-01 평가 등재학술지 선정 (등재후보2차) KCI등재
      1998-07-01 평가 등재후보학술지 선정 (신규평가) KCI등재후보
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      학술지 인용정보

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      기준연도 WOS-KCI 통합IF(2년) KCIF(2년) KCIF(3년)
      2016 0.86 0.86 1.03
      KCIF(4년) KCIF(5년) 중심성지수(3년) 즉시성지수
      1.18 1.11 1.778 0.12
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